ELÄMÄNTAIDOT – VOIKO HYVÄÄ ELÄMÄÄ OPETTAA JA OPPIA?

 In Yleinen

Kuvittele, että olisit 18 vuotta täyttäessäsi saanut kaikki tarvittavat taidot hyvää elämää ja tulevaisuutta varten. Mitä kaikkea olisit oppinut? Mitä osaisit ja millaisissa tilanteissa näistä taidoista olisi eniten sinulle hyötyä? Näitä kysymyksiä olemme pohtineet paljon Espoon Steinerkoulun elämäntaitojen koulussa ja elämäntaito-opetuksen kehitystyön parissa. Me uskomme, että vastaus otsikon kysymykseen on kyllä. Kyllä, hyvää elämää voi sekä oppia, että opettaa.
Hyvän elämän taidot ovat laaja kokonaisuus hyvinkin erilaisia taitoja, joita saatamme tarvita elämämme varrella opiskelussa, työssä, ihmissuhteissa sekä oman itsemme kanssa erilaisissa elämänvaiheissa. Ennen kaikkea elämäntaidoissa on kyse siitä, mitkä taidot auttavat meitä elämään onnellisena, hyvinvoivina ja selviytymään elämän väistämättömistä karikoista ja haasteista. Elämäntaidot ovat siis sekä taitoja, joilla vahvistetaan hyvinvointia silloin kun elämä sujuu, mutta myös taitoja, joiden avulla olemme vahvempia ja joustavampia selviytymään haasteista ja jaksamaan silloinkin, kun elämä on raskasta ja vaikeaa.
Elämäntaidot ja elämäntaito-opetus perustuvat positiivisen psykologian hyvinvointitutkimuksiin ja positiiviseen pedagogiikkaan. Vaikka viisautta, hyveitä ja hyvän elämän kysymyksiä onkin pohdittu jo vuosituhansia, on nykytiede tarttunut hyvän elämän ja hyvinvoinnin kysymyksiin tietoisesti vasta vuosituhannen alussa tutkimalla esimerkiksi onnellisuutta, vahvuuksia ja kouluhyvinvointia. Positiivinen pedagogiikka, jonka tavoitteena on auttaa lapsia voimaan hyvin ja kukoistamaan koulussa, onkin tuonut paljon uutta hyvää tietoa ja ymmärrystä mukanaan koulumaailmaan.
Millaisia taitoja siis voimme opettaa ja oppia, jotta näitä hyvän ja onnellisen elämän taitoja karttuisi oppilaille jo koulussa? Hyvinvoinnin kannalta voisi nostaa elämäntaidoista esille kaksi, joista on välitöntä hyötyä sekä kouluviihtyvyydelle, oppimiselle että kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Hyvät ihmissuhteet ja läsnäolotaidot vahvistavat, suojaavat kuormitukselta ja auttavat jaksamaan ja oppimaan paremmin. Koulun ihmissuhteita vahvistamalla koko kouluyhteisö voi paremmin. Oppilaiden hyvät suhteet toisiinsa, opettajan lämmin ja yksilöllinen vuorovaikutus oppilaiden kanssa sekä myös opettajien hyvät työyhteisösuhteet vahvistavat koko yhteisöä kuin vahva hyvinvointivitamiini. Siksi näihin tärkeisiin päivittäisiin ihmissuhteisiin kannattaa todella panostaa.
Yksi erittäin helppo ja toimiva koulun ihmissuhteita vahvistava tapa on ollut käytöissä Steinerkouluissa aina. Jokainen oppitunti alkaa sillä, että opettaja tervehtii ja kättelee kaikki oppilaat. Näin jokainen oppilas tulee nähdyksi ja kohdatuksi koulupäivän alkaessa. Tämän inhimillisen perustarpeen vahvistamisen avulla on koulussa turvallisempi ja helpompi olla ja siksi myös oppia. Toinen erittäin hyvä taito vaalia kouluyhteisössä on hymy ja ystävällinen tervehtiminen. Tästä mallia voivat näyttää opettajat ja näin opettaa taitoa parhaalla mahdollisella tavalla – myönteisen esimerkin avulla.
Toinen tärkeä hyvinvointi- ja elämäntaito, jota nykymaailmassa tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan on taito rauhoittua ja olla läsnä tässä ja nyt. Läsnäolotaidot ovat oikeastaan sen ensimmäinen ja tärkein oppimaan oppimisen taito. Jos oppilaat eivät rauhoitu, keskity ja ole läsnä opetuksessa, ei oppimistakaan tapahdu. Olemme kaikki jatkuvan tietotulvan ympäröiminä ja joudumme tekemään päivän aikana lukemattomia valintoja, jotka kaikki kuormittavat aivojamme. Liikunnan puute ja paikallaan istuminen vain lisäävät kuormitusta, mikä näkyy sekä aikuisten että oppilaiden jaksamisessa. Siksi tietoisen rauhoittumisen taidon oppiminen on niin oleellinen hyvinvointitaito nykymaailmassa. Erilaisia rauhoittumisharjoituksia löytyy netistä runsaasti. Tärkeintä on sen tiedostaminen, että me kaikki tarvitsemme lisää rauhaa ja keskittymistä, ja että tätä taitoa voi vahvistaa yllättävänkin helposti.
Elämäntaitoja voi ja kannattaa opetella. Erityisen tärkeitä näiden taitojen vahvistaminen ja oppiminen on lapsille ja nuorille. Siksi toivomme, että yhä useampi koulu ja opettaja lähtisivät mukaan pohtimaan näitä tärkeitä kysymyksiä – mitä taitoja me haluamme antaa lapsillemme ja nuorille, jotta he voisivat tulevaisuudessa elää mahdollisimman hyvää ja onnellista elämää?
Tervetuloa mukaan hyvinvoinnin ja elämäntaitojen opettamiseen!
Voit lukea lisää läsnäolotaitojen, ihmissuhdetaitojen ja muiden tärkeiden elämäntaitojen harjoittelusta ja opettamisesta innovaatiosivuiltamme! Jos olet kiinnostunut elämäntaito-opetuksen koulutuksesta, voit tutustua koulutusohjelmaan positiivisen oppimisen sivustolla:http://www.positiivinenoppiminen.fi/opettajan-koulutus/Recommended Posts
Ota yhteyttä

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt