Kokemuksia Positive Psychology Mindfulness Practitioner -koulutuksesta
Oman polun löytyminen
Sanoin vuosi sitten eräälle ystävälleni, että haluan joskus opiskella mindfulness-ohjaajaksi. Ajatus oli kypsynyt kevään aikana ja vaatinut rajoittavien uskomusten työstämistä. Lähetin samoihin aikoihin myös Heikarin Susannalle viestin, jossa kirjoitin: ”Minulle on vahvistunut, että haluan jossain vaiheessa käydä sinun ohjaamasi MBSR-kurssin ja tulevaisuudessa ehkä jopa mindfulness-ohjaajakoulutuksen.” En silloin vielä tiennyt Positive Psychology Mindfulness Practitioner -ohjaajakoulutuksesta.
Onneksi olin tullut tietoiseksi mieleni luomista rajoittavista uskomuksista, sillä muuten en olisi edes lähtenyt tälle elämääni muuttaneelle, syvälliselle matkalle.
Unelma muuttumassa todeksi
Muistan vahvasti sen hetken, kun uskalsin sanoa unelmani ensimmäistä kertaa ääneen. Totesin samassa yhteydessä, että haluaisin käydä Susannan koulutuksen, mutta sellaista ei vielä ole. Ajattelin, että ehkä sitten joskus myöhemmin, kun lapset ovat isompia. Ehti kulua vain viikko, kun työkaverini kysyi minulta, olenko kuullut Susannan uudesta mindfulness-ohjaajakoulutuksesta.
En meinannut uskoa sitä todeksi!
En olisi uskonut, että universumi hoitaa asiat näin nopeasti. Ilo, innostus ja riemu valtasivat minut. Sillä hetkellä tiesin, että minun on todella tarkoitus aloittaa koulutus jo syksyllä. Asiat kyllä järjestyisivät.
Mikä parasta, sain aloittaa Susanna Heikarin kehittämässä uudessa, ainutlaatuisessa koulutusohjelmassa, jossa yhdistyy mindfulnessin ja positiivisen psykologian tutkimustieto sekä käytännön harjoitukset. Tässä koulutusohjelmassa tietoisuustaitojen oppiminen tapahtuu myönteisten kokemusten kautta positiivisen psykologian viitekehyksessä, mikä on tukenut omaa oppimistani ja ohjaajaksi kasvua.
Tiesin, että Susannan viisaassa, lämpimässä ja syvällisessä ohjauksessa tulisin oppimaan niin itsestäni kuin läsnäolotaidoista valtavan paljon. Tämä oli todellakin unelmieni täyttymys!
Koulutuksen alku
Koulutus alkoi syyskuussa 2023 Helsingin keskustassa kauniissa, valoisissa koulutustiloissa – vieläpä loistavalla sijainnilla. Rautatieasemalta oli helppo kävellä reppu selässä Annankadun koulutuspaikkaan, jossa odotti joukko uusia, hymyileviä kasvoja. Ilokseni mukana oli myös muutamat tutut kasvot positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen syventäviltä opinnoilta.
Voi sitä jälleennäkemisen riemua.
Ensimmäiset koulutuspäivät vietimme toisiimme tutustuen, läsnäoloharjoituksia tehden ja ensimmäisiä tiedonjyviä istuttaen. Kiitos hyvän nimimuistini ja läsnäolotaitoa vahvistavien ryhmäytymisharjoitteiden sain painettua kaikkien uusien ryhmäläisten nimet muistiini. Meitä oli kasassa utelias ja innokas porukka, johon mahtui valtavasti osaamista niin varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta kuin koulumaailman ulkopuoleltakin.
Harjoituksista rutiini
Jo ensimmäisenä koulutuspäivänä mieleeni painui, että harjoituksista emme tingi, sillä pääpaino on kokemuksellisessa oppimisessa. Koulutus pohjautuu omaan harjoittamiseen ja sitä kautta myös opitun tiedon syventymiseen. Oma harjoittelu toimii perustana myös ohjaamiselle.
Koulutuspäivät alkoivat aina asettumisella ja päättyivät läsnäoloharjoitukseen. Niiden lisäksi teimme myös päivän aikana erilaisia ja -pituisia mindfulness-harjoitteita, joita pääsimme itsekin vuorotellen ohjaamaan. Jokainen sai ohjata oman harjoituksen, kun koki olevansa siihen valmis.
Tärkeä osa koulutuspäiviä oli myös harjoitusten purku pareittain, pienryhmissä tai koko ryhmän kesken. Kokemusten jakaminen on vahvistanut erityisesti läsnäolevaa ja kunnioittavaa kuuntelun taitoa, joka on mielestäni kohtaamisessa paras lahja, jonka voi toiselle antaa. Tästä taidosta on paljon hyötyä ihmissuhteissa niin vapaa-ajalla kuin töissä
Mindfulness-harjoitusten sovittaminen omaan arkeen
Ensimmäisen koulutusviikonlopun jälkeen aloitimme Mindfulness Based Stress Reduction eli MBRS-kurssin. Kuten alussa kirjoitin, olin toivonut universumilta myös sitä. Olin tosin alun perin ajatellut, ettei aikani riittäisi siihen kahden päiväkoti-ikäisen lapsen kanssa. Mutta niin vain löysin joka päivä 30-60 minuuttia harjoitteisiin.
Se vaati sitoutumista, sinnikkyyttä ja asioiden priorisoimista.
Vastapalkkiona sain oppia mm. uteliasta aloittelijan mieltä, kärsivällisyyttä ja irti päästämistä. Kyseessä on John Kabat-Zinnin kehittämä kahdeksan viikon MBSR-ohjelma, joka on maailman tutkituin stressinhallinnan ohjelma. MBSR-ohjelman hyötyjä on tutkittu useiden vuosikymmenien ajan ympäri maailmaa ja tutkimustulokset osoittavat, että MBSR-ohjelma vahvistaa hyvinvointia monipuolisesti ja hyvin kokonaisvaltaisesti.
Itse koin merkittävimpänä taitona stressireaktion tunnistamisen ja reaktiivisuuden vähentymisen. Lisäksi kurssi vahvisti taitoa reflektoida omaa toimintaa ja syvensi suhdetta omaan kehoon.
Kehon viestien kuuleminen
Kehossamme on valtavasti viisautta, kunhan vain opimme pysähtymään sen äärelle ja kuuntelemaan sen tärkeitä viestejä. Huomasin itse viikko viikolta edistystä siinä, miten tunnistan kiireen tunteesta syntyvän stressin kehossani. Tulin tietoisemmaksi kehon tuntemuksista ja stressin aiheuttamista vaikeista tunteista.
Alussa se oli nimenomaan stressireaktion tunnistamista, mutta koulutusvuoden aikana olen myös oppinut valitsemaan tietoisesti reaktioni automaattisen reagoinnin sijaan.
Suurimpia onnistumisia ovat olleet hetket, jolloin olen pysynyt välihengityksen avulla rauhallisena lapsen vaikean tunteen tai haastavan käytöksen äärellä. Aina se ei tietenkään onnistu, minkä vuoksi itsemyötätunto on toinen hyvä työkalu. Miksi omia tunteita onkin niin paljon vaikeampaa säädellä läheisten kanssa kuin esimerkiksi töissä? Siinä piilee oma syvämotivaationi sille, miksi on valinnut tehdä harjoitteita päivittäin.
Haluan olla lempeämpi ja myötätuntoisempi elämäni tärkeimmille ihmisille: lapsilleni, puolisolleni ja itselleni.
Oma ryhmä – lupa olla omana itsenään
Se, mikä on tuonut tähän oppimisprosessiin valtavasti iloa, on meidän ryhmämme. Ilman juuri tälle kurssille valikoituneita ihania yksilöitä matka ei olisi ollut sama. Olen oppinut valtavasti muiden oivalluksista sekä ohjauksesta ja iloinnut siitä lämmöstä, joka ryhmästämme välittyy. Jokainen saa tulla sellaisena kuin on, jokainen on hyväksytty omana itsenään.
Jokainen on saanut edetä tätä yhteistä matkaa joustavasti omassa tahdissa, omaan elämäntilanteeseen sopivalla tavalla.
Ryhmässämme on paljon erilaisia vahvuuksia, joita olemme saaneet todistaa tämän koulutuksen aikana. Jokaisella kerralla on sekä itketty että naurettu – onneksi yleensä enemmän naurettu – ja vaihdettu kokemuksia turvallisessa ilmapiirissä. Katsottu syvälle sisimpään ja opeteltu myötätuntoa itseä kohtaan.
Koen olevani etuoikeutettu, että saan kuulua juuri meidän valloittavaan pilottiryhmään. Kiitos, kiitos, kiitos.
Tässä ja nyt
Olen saanut tästä pian vuoden kestäneestä matkasta valtavasti voimaa kohdata elämän tuomat yllättävät haasteet. Olen saanut vahvistaa hyvinvointiani syvällä tasolla, mikä on tuonut energiaa paremman palautumisen myötä.
Itse luotan siihen, että asiat tapahtuvat juuri oikeaan aikaan.
Onneksi elämä antaa merkkejä, jotka vahvistavat intuitiotamme ja joiden avulla voimme löytää oman polkumme. Niin tapahtui minulle ja olen siitä koko sydämestäni kiitollinen.
<3: Tipu
Tiia Thil Jyväskylästä
Lue lisää Positive Psychology Mindfulness Practitioner -ohjaajakoulutuksesta. Alla Susanna Heikarin ohjaama mindfulness-harjoitus nimeltään tietoinen tee/kahvitauko. Tämän mindfulness-harjoituksen kesto on n. 7 minuuttia.
Pingback: Mindfulness-ohjaajaksi kasvamassa - Positiivinen oppiminen
16.7.2024 ,09:35