Ajattelun ravistelua
Lue, mitä Laura Väisänen kertoo koulutuksesta, joka ravisteli ajattelua ja antoi paljon uusia hyvinvoinnin työkaluja. Laura valmistui Positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen opettajaksi marraskuussa 2022.
”Olen Laura Väisänen, vähän sattuman kaupalla aikanaan nuorisotyöhön ajautunut ja sille tielle jäänyt yhteisöpedagogi (amk). Työhistoriaani kuuluu monipuolisesti nuorisotyötä niin järjestöissä kuin kaupunkiorganisaatiossa erilaisissa tehtävissä.
Pari vuotta sitten toteutin yhden haaveeni ja muutin takaisin syntymäkotikuntaani maaseudulle, jonne myös työllistyin nopeasti koulunkäynninohjaajaksi. Työskentelen nyt toista lukuvuotta Vesannon yhtenäiskoululla koulunkäynninohjaajana lähinnä yläkouluikäisten nuorten parissa.Työhöni kuuluu myös koulun kerhotoimintaa, yhteisöllistä oppilashuoltoa sekä osallisuusryhmätyötä.
Jotain uutta etsimässä!
Tarve tälle koulutukselle muodostui kahta kautta; kaipasin työhöni jotain kättä pitempää ja erilaista näkökulmaa, ja toisaalta koin vahvasti, että olen tullut elämässäni sellaiseen pisteeseen, jossa oma jalostuminen, kehittyminen ja hyvinvoiminen on tarpeellista ja mahdollista priorisoida.
Selailin aktiivisesti nettiä ja somea etsin ”jotain” mihin tarttuisin, tietämättä oikeastaan mitä etsin. Vastaani tuli somemainos Hyvinvointitaitojen kukoistavan tehtäväkirjan etäjulkkareista, ja hetken mielijohteesta ilmoittauduin mukaan. Positiivinen pedagogiikka ja hyvinvointitaidot tuntuivat tehtäväkirjan julkistamistilaisuudessa kuullun perusteella siltä, että tässä on nyt juuri sitä jotain, mitä itse tarvitsen, ja mitä ammatillisesti haluan tuoda kouluyhteisöön.
Positiivisen pedagogiikan ja hyvinvointikasvatuksen näkökulma tuntui olevan sellainen puuttuva palanen, joka nivoo yhteisöpedagogikoulutukseni, nuorisotyötaustani ja nykyisen ohjaajan työni kouluympäristössä yhteen.
Kaukana kaikesta – verkko tuo opinnot kotiin
Verkko-opetus tuntui työssäkäyvälle ”kaukana kaikesta” asuvalle ihmiselle varsin toimivalta – mikään muu toteutusmuoto ei täältä sydänmaalta käsin olisi ollut mahdollistakaan.
Toki täysin verkossa suoritettavat opinnot vaativat itseohjautuvuutta ja kurinalaisuuttakin. Itselleni sopi hyvin kirjallisten vastausten runsaus, sillä kirjoittaminen on osin vähän unohduksiinkin jäänyt minulle ominainen tapa ilmaista ajatuksiani. Nautin siitä, kun ajatus lähtee lentoon ja teksti soljuu, ja tekstin tuottaminen on minulle helppoa.
Oppimistehtävien vastausten kirjoittaminen toimi samalla paitsi oppimisen, myös oman työn dokumentaationa ja reflektiona.
Oppimistehtävät haastoivat aina soveltamaan opittua omaan elämään tai omaan työhön, jonka kautta vastausten laatiminen ja kirjoittamisprosessi itsessään oivalluttivat suhteessa omaan elämään ja omaan työnkuvaan. Kirjoittamisen koin vapauttavana, tietyllä tapaa myös hyvänä kanavana purkaa höyryjä.
Ihan ”vasemmalla kädellä” näitä opintoja ei suorita, joka on syytä huomioida ajankäytössään. Toisaalta pienessä paineessa on myös hyvä tilaisuus oppia itsensä johtamisen taitoja ja armollisuutta itseään kohtaan.
Yhteisöllisyyttä verkossa
Vaikka luentoihin ja lukupaketteihin liittyvät kirjalliset oppimistehtävät tehtiin itsenäisesti omana työnä, niiden jakaminen ja niihin liittyvä keskustelu parin tai pienryhmän kanssa jalosti ajattelua edelleen lisäten näkökulmia.
Koko opintoryhmän yhteiset Zoom-tapaamiset olivat lämminhenkisiä ja hauskoja, ja henkilökohtainen web-kamerakammonikin helpotti loppua kohti.
Matka jatkuu
Koulutus avasi valtavasti uusia näkökulmia kokonaisvaltaiseen, laaja-alaiseen hyvinvointiin. Henkilökohtaisen hyvinvointimatkani lisäksi sain rutkasti vahvistusta ammatilliselle osaamiselleni ja kenties myös suunnan sille, mihin päin haluan omaa ammattitaitoani ja työtehtäviäni edelleen suunnata ja kehittää.
Positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen opinnot toimivat lähtölaukauksena lisäopinnoille, ja aloittelen parhaillaan XAMK:ssa Kouluhyvinvoinnin ja kuraattorityön opintoja.
Aika näyttää, mihin tämä matka vie.
Hyvän huomaamisen tuntosarvet vahvistuivat
Hyvän huomaamisen tuntosarvet vahvistuivat koulutuksen aikana entisestään, ja pidän entistä sinnikkäämmin kiinni siitä, että ”ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin”. Harvoin asiat ovat ihan niin huonosti, miltä äkkisilmäyksellä saattaa vaikuttaa.
Pyrin pitämään vahvuusnäkökulmaa esillä ja realistista optimismia yllä kaikessa tekemisessäni. Itselleni erityisen merkityksellistä oli kiinnittää huomiota omaan sisäiseen puheeseen ja niihin sanavalintoihin, joita käytämme ajattelussamme, ja tätä ajattelua olen välittänyt myös ohjattavilleni kouluyhteisössä – vaikka emme pystyisi vaikuttamaan olosuhteisiin, pystymme melko varmasti vaikuttamaan siihen, miten niihin suhtaudumme.
Oman hyvinvoinnin priorisointi kolahti vuoden aikana, ja olen opintojen myötä tehnyt arkeeni muutoksia jotka tukevat omaa palautumistani ja hyvinvointiani.
Olen perinteisesti ollut helposti suorittamiseen taipuvainen, toisinaan turhankin tehokas tekijä, ja koulutuksen aikana lopulta sisäistin, että melko usein vähän vähempikin riittää. Hötkyily on vähentynyt.
Laaja-alainen hyvinvointi ja mielekäs, merkityksellinen, omannäköinen elämä lisääntynyt.
Koulutus sisälsi tuhdin annoksen myös hyvinvointitaitojen opetukseen soveltuvia käytännön menetelmiä, jotka ovat omassa työssäni käytössä jossain muodossa viikoittain. Koulutuksen tuoman vankan teoriapaketin turvin harjoituksia pystyy myös helposti soveltamaan, muokkaamaan ja kehittelemään täysin uusiakin melko vaivattomastikin.
Sanoisin, että tämä matka kannattaa, jos pystyt irrottamaan siihen tarvittavan ajan, ja uskallat ottaa sen riskin, että ajattelusi saattaa tulla ravistetuksi.”
Laura Väisänen
Kiitos Laura ❤️
Jos sinä uskallat ottaa sen riskin, että ajattelusi saattaa tulla ravistetuksi, niin maaliskuussa meillä alkaa Hämeenlinnassa ja Jyväskylässä täysin uusi koulutusohjelma, joka yhdistää lähi- ja verkko-opiskelua. Koulutus pitää sisällään 7 kukoistuttavaa ja vuorovaikutuksellista lähiopetuspäivää sekä itsenäistä opiskelua verkossa. Lähiopetus järjestetään lauantaisin klo 10.00.-17.00.
Koulutuksesta voit lukea lisää täältä. Koulutus järjestetään yhteystyössä Hämeen kesäyliopiston ja Jyväskylän kesäyliopiston kanssa.